Sinkut, jotka harrastavat seksiä ja pyyhkäisevät Tinderissä, on tuonut nettideittailun ulos kirotun

Treffit ovat vain pyyhkäisyn päässä, voit valita lähes loputtomasta sinkkujen joukosta, ja oikeinkirjoituksesta on yhtäkkiä tullut paljon tärkeämpää. Deittisovellusten tulo on mullistanut tapamme seurustella. Seksuaalinen deittailu on taas kaikkien huulilla.

Ennen vuotta 2010 sinun täytyi kävellä ovesta ulos tapaamaan seuralaisesi. Voit silti tavata jonkun urheiluseurassa tai lomalla. Klubilla olisi edelleen sinistä. Kirjoittaisit silti yksityiskohtaisen profiilin deittisivustolle tai, jos uskaltaisit, tekisit itsestäsi videon.

Treffisivustoja oli olemassa, mutta hollantilaisilla ei ollut niistä kovin myönteistä mielipidettä, NU.nl kirjoitti vuonna 2010: "Näiden sivustojen käyttäjät törmäävät heille annettuihin tyhjiin lupauksiin ja vaikeuksiin löytää oikea kumppani tällä tavoin. Ihmiset jopa hylkäsivät sivustot ja siirtyivät parisuhdevälitystoimistoihin, jotka olivat tuolloin jälleen kasvussa.

Ja sitten tuli Tinder

Grindr, lähinnä homoille ja biseksuaaleille suunnattu deittisovellus, perustettiin vuonna 2009. Mutta Tinderin julkaisu vuonna 2012 laukaisi lumivyöryn. Vuonna 2012 Tinder valloitti deittimaailman myrskyllä, kun näennäisesti loputon määrä sinkkuja ja treffejä oli yhtäkkiä vain pyyhkäisyn päässä. Kaksi vuotta myöhemmin sovellusta käytti jo yli miljoona hollantilaista. Ja vuonna 2019 Tinder oli sovellus, johon ihmiset käyttivät eniten rahaa maailmanlaajuisesti.

Tinder-sovelluksessa ihmisille näytetään satunnainen kuva, jossa heidän on ilmoitettava, pitävätkö he kyseisestä henkilöstä vai eivät. Kun molemmat käyttäjät ovat napsauttaneet sydäntä tai pyyhkäisseet kuvaa oikealle, he voivat keskustella toistensa kanssa.

"Aluksi se oli leikkiä", sanoo seurusteluvalmentaja Marcia Chong. "Ihmiset alkoivat kilpailla keskenään otteluiden määrästä: 'Kuinka monta sinulla on?'. Minulla on jo sata. Mutta ajan myötä siitä kehittyi sovellus, jossa luotiin todellisia suhteita."
Viisi deittisovellusta, jotka ovat nähneet päivänvalon viime vuosikymmenen aikana

  • Tinder, 2012. käyttäjät selaavat kuvia vasemmalle tai oikealle. Oikea tarkoittaa "pidän sinusta", vasen tarkoittaa "en pidä sinusta". Jos kaksi ihmistä pitää toisistaan, he sopivat yhteen ja voivat keskustella.
  • Happn, 2014. Happn yhdistää lähekkäin olevia käyttäjiä. He voivat sitten vaihtaa "tykkäämisen" klikkaamalla sydäntä. Jos kaksi ihmistä klikkaa sydäntä, he voivat keskustella keskenään.
  • Bumble, 2014. Bumblea voi käyttää sekä ihmissuhteisiin että ystävyyssuhteisiin. Heteroseksuaalisissa suhteissa nainen ottaa yhteyttä mieheen. Homoseksuaalisissa suhteissa molemmat voivat ottaa ensikontaktin.
  • Badoo, 2012. Badoo perustettiin Venäjällä vuonna 2007, mutta se levisi länsimaissa sen jälkeen, kun se julkaistiin virallisesti Yhdysvalloissa vuonna 2012. Sovelluksen käyttäjät voivat ladata valokuvia ja videoita sekä keskustella ja lähettää yksityisviestejä.
  • Hinge, 2012. Tässä deittisovelluksessa on "touch you" -toiminto, jonka avulla käyttäjät voivat ilmoittaa toisilleen, että he haluavat jatkaa keskustelua.

Volkskrantin kesällä 2019 tekemän tutkimuksen mukaan 19 prosentilla vastaajista oli profiili deittisovelluksessa tai -sivustolla. Nuorten keskuudessa tämä osuus on vieläkin suurempi: 18-24-vuotiaista 48 prosentilla on joskus ollut deittiprofiili.

Ennen vuotta 2010 tilanne oli erilainen. Vuonna 2008 4 prosenttia hollantilaisista käytti nettideittailua. "Nykyään on paljon vähemmän outoa sanoa, että seurustelee verkossa kuin 10 vuotta sitten. Tinder on tuonut online-deittailun pois huonosta nurkasta", sanoo Chong, dating-valmentaja.
Kaikki etsivät "täydellistä ihmistä

Suurin ero offline-deittailun ja deittisovellusten välillä on se, että verkossa voi mahdollisesti tavata paljon enemmän ihmisiä, sanoo Tilburgin yliopiston viestinnän ja digitaalisen median apulaisprofessori Alexander Schouten. "Kun istut baarissa, sinulla on rajallinen määrä ihmisiä, joihin voit olla yhteydessä. Tinderissä voit tavata uusia ihmisiä koko ajan".

Schoutenin mukaan tämä on sekä myönteistä että kielteistä. "Se tekee hyvää itsetunnolle. Tinderissä näet vain ne, jotka ovat pyyhkäisseet sinua oikealle, eli jotka pitävät sinua houkuttelevana. Et näe, kuka on pyyhkäissyt sinut vasemmalle. Tämä lisää itseluottamusta".

Laaja valikoima luo kuitenkin myös eräänlaisen markkinavaikutuksen. "Tutkimukset osoittavat, että ihmiset, joilla on enemmän valinnanvaraa, ovat tyytymättömämpiä lopulliseen valintaansa. Tiedän erään tutkimuksen, jossa ihmisiä pyydettiin valitsemaan kahdesta hillopurkista herkullisin maku. Sitten heiltä kysyttiin sama kysymys, mutta he saivat valita 12 purkin välillä. Kun he valitsivat kahden purkin välillä, he pitivät valitusta hillosta enemmän kuin silloin, kun he valitsivat 12 eri purkin välillä".

Schoutenin mukaan tätä tutkimusta voidaan soveltaa myös Tinderiin. "Ihmiset tulevat epävarmemmiksi valinnoissaan, ja tämä voi tehdä heidät epävarmemmiksi ihmissuhteissaan. Kaikki etsivät 'täydellistä ihmistä'."
Oikeinkirjoitusvirheitä ei voi enää jättää tekemättä.

Schouten tutki deittisovellusten käyttäjien profiilien oikeinkirjoitusvirheiden vaikutusta siihen, miten viehättävät ihmiset löydetään. "Yli puolet ihmisistä ei huomaa näitä kirjoitusvirheitä lainkaan. Mutta kun he erottuvat, useimmat ihmiset pitävät sitä kielteisenä."

Yliopistonlehtorin mukaan ihmiset muodostavat kuvan jostakin ihmisestä hänen ulkonäkönsä ja persoonallisuutensa perusteella. Ulkonäkö määräytyy profiilikuvien perusteella. Henkilön persoonallisuus määritellään profiilitekstissä. "Ihmiset, jotka tekevät kirjoitusvirheitä, nähdään todennäköisemmin huolimattomina", hän toteaa. "Mutta kielioppivirheitä tekeviä ihmisiä pidetään myös vähemmän houkuttelevina."

Schoutenin mukaan elämäkertojen hyödyllisyys deittisovelluksissa on siinä, että ne voidaan kohdistaa tarkemmin ihmisiin. "Keskustelua ei tarvitse aloittaa kysymällä henkilön nimeä ja harrastuksia, ne ovat usein jo tiedossa. Tällä tavoin pääset nopeammin syvemmälle. Enkä sillä tarkoita sitä, että seksistä pitäisi puhua heti, vaikka monet niin tekevätkin."

Tinderillä on mielikuva sovelluksesta, joka "tekee seksin harrastamisesta helppoa", väittää deittivalmentaja Marcia Chong. (Kuva: 123RF)
Onko meillä suhde vai ei?

Treffisovellukset ovat tuoneet mukanaan mukavuutta, mutta myös epävarmuutta, väittää deittiasiantuntija Chong. Nimellä Dr Date, Chong opastaa ihmisiä online dating.

"Tinder on saanut mielikuvan helppoon seksiin tarkoitetusta sovelluksesta. Sovellus satunnaiseen deittailuun. Tämä on aiheuttanut paljon hämmennystä. Tästä syystä Chong auttaa usein ihmisiä, jotka eivät tiedä tarkalleen, missä he ovat parisuhteessa.

"Jos makasit jonkun kanssa, olit parisuhteessa hänen kanssaan". Sinun ei tarvinnut sanoa sitä, se puhui itsestään. Tänään on tarpeen puhua suhteen yksinoikeudesta. Käytävälläni on usein ihmisiä, jotka ovat maanneet jonkun kanssa useita kertoja, mutta eivät tiedä, ovatko he parisuhteessa vai eivät.

Chongin neuvo: "Jos todella etsit vakavaa suhdetta, luo tili maksulliselle deittisivustolle tai -sovellukselle. Kun ihmiset näkevät vaivaa maksaakseen sivustosta, he usein etsivät sitä vakavammin."

Chongin vinkit online dating

  • Varmista, että sinulla on valokuva, jossa kasvosi näkyvät selvästi. Katso kameraan hymyillen ja varmista, että hampaasi näkyvät. Mieluiten ammattikuva eikä selfie.
  • Älä pelkää näyttää persoonallisuuttasi valokuvassa. Jos olet hauska ihminen, voit valita hieman hullunkurisen kuvan.
  • Tee profiilitekstissä selväksi, kuka olet, millaista ihmistä etsit ja mitä toivot saavasi suhteelta. Näin voit olla varma, että saat yhteyden ihmisiin, jotka etsivät samoja asioita kuin sinä.
  • Tee johdantolauseestasi henkilökohtainen. Etsi yhteinen nimittäjä toisen henkilön profiilista. Kysy avoin kysymys, älä sellainen, johon voit vastata vain kyllä tai ei. Näin pidät keskustelun yllä.

eac2a814ea2a549c740d17399ddbf01d